Ora 19,00
Die Welle/ The Wave
Filmul prezintă planul unui profesor dintr-un liceu german de a-i face pe elevii săi să realizeze mecanismele totalitarismului.
Die Welle/ The Wave
Filmul prezintă planul unui profesor dintr-un liceu german de a-i face pe elevii săi să realizeze mecanismele totalitarismului.
Condamnat să predea cursul de "autocraţie" (totalitarism), deşi era mai degrabă pregătit pentru cel de "anarhie", Rainer Wenger (îmbrăcat în tricou cu sigla trupei Ramones şi cu un trecut de tânăr anarhist) realizează, în timpul primului curs pe care îl susţine, că elevii săi au păreri împărţite în legătură cu o eventuală revenire a unui regim totalitar în Germania.
Astfel, Wenger (Jürgen Vogel) acceptă provocarea şi le propune elevilor săi să îşi creeze un grup cu un nume, ("Valul/ Die Welle"), un set de reguli, un logo şi, bineînţeles, un profil pe MySpace. Şi, pentru că fiecare regim totalitar trebuie să aibă o personalitate în jurul căreia să se învârtească, volubilul profesor devine "Herr Wenger", care instituie disciplina în sala de clasă.
Îmbrăcaţi în cămăşi albe şi în blugi (uniforma grupului), membrii "Valului" fac noi adepţi, marchează pereţii oraşului cu logo-ul lor şi nu trece mult timp până când ajung să realizeze evenimente exclusiviste, la care semnul de intrare este salutul specific lor.
Astfel, adepţii "Valului" îşi fac duşmani, începând de la elevii care studiază "anarhia" sub tutela unui profesor plictisitor, căruia tinerii îi spun "somnifer ambulant", până la foşti membri ai grupului, care consideră că lucrurile au mers prea departe, sau adevăraţii anarhişti de pe stradă, care se supără că membrii Valului şi-au desenat logo-ul peste logo-ul lor.
Când lucrurile ajung cu adevărat prea departe, Wenger încearcă să desfiinţeze grupul, care, iniţial, nu fusese decât un proiect de şcoală, însă lucrurile iau o turnură tragică.
Realizat într-o manieră simplă, filmul , ale cărui singure efecte speciale sunt o serie de imagini montate pe ritm de punk rock, reuşeşte să redea crescendo-ul emoţiei, de la primele scene, cu tentă de umor, în care tinerii îşi prezintă salutul grupului sau în care i se adresează pentru prima dată profesorului lor cu titlul de "Herr Wenger", la momentele tragice care încheie pelicula.
Filmul , realizat după romanul omonim al scriitorului american Todd Strasser, este inspirat dintr-un caz real, care a avut loc la liceul din Palo Alto, California, în 1967.
INVITAT SPECIAL: GABRIEL ANDREESCU
Profesor la Facultatea de Stiinte Politice - SNSPA.
Fost disident in anii ’80, a devenit dupa revolutie un promotor al drepturilor
omului si minoritatilor. A publicat peste 1000 de articole, 150 de studii si
23 de carti
Invitatia este destinata studentilor si profesorilor SNSPA. Participarea este gratuita.
Va stăm la dispoziție pentru orice detalii,
Alice Calin - calin.alice@gmail.com; 0724128535
Alexandra Ana - alecsandra_ana@yahoo.com; 0740871114
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu